+90 222 220 10 06

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ

1. Beslenme: Süt dişlerinin görevlerinin başında beslenmenin sağlanması gelmektedir. Çürüğün erken dönemlerinde sadece beslenme sonrasında ağrı hisseden çocuk, çürüğün derinleştiği durumlarda devamlı ağrı duymaya başlayacaktır. Yemek sonrasında ağrı hisseden çocuk yemek yemek istemeyecek, bu sürecin sonunda da yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişim gerilikleri görülebilecektir. Ağızdaki çürük sayısının ve derinliğinin artması, ağız ortamındaki bakteri sayısının hızla artmasına yol açacaktır. Ağızdaki bakteri sayısının hızla artması da çürüksüz diğer dişler için önemli bir tehdittir.

2. Daimi dişler için sürme rehberliği: Bazı aileler süt dişlerinin tedavi edilmesindense çekilmesi taraftarıdır. Buna gerekçe olarak da altlarından gelecek daimi dişleri gösterirler. Oysaki altlarından gelen daimi dişler için rehber olan süt dişlerinin erken kaybı sonrasında, komşu dişler çekim boşluğuna doğru yer değiştirir ve alttan gelecek daimi dişin yeri kapanmış olur. Bu durum; daimi dişlerin gömülü kalmasına ya da çapraşıklığına neden olmaktadır.

3. Daimi dişler için yer koruma: Süt dişlerinin erken kaybı, özellikle arka azı dişleri bölgesinde daimi dişlenme sırasında bazı problemlere neden olmaktadır. Çünkü dişin kaybedildiği boşluğa doğru komşu dişler zaman içerisinde kayarak bu yerin kapanmasına neden olup ileride yerine gelecek olan sürekli dişin süremeyip içeride gömülü kalmasına ya da farklı bir yerden (diş dizisinin önünden ya da arkasından) sürerek hatalı kapanışların gerçekleşmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda da ileride ortodontik tedavi gereksinimi kaçınılmaz olur.

4. Estetik: Süt dişlerinin bir diğer görevi de estetiğin sağlanmasıdır. Çocuklar için bunun önemli olmadığı düşünülse de ön dişlerinde çürükler olan veya dişleri olmayan çocuklar sıklıkla ağızlarını kapalı tutar ve konuşmak istemezler. Bu çocuklar gülümserken ağızlarını saklama eğilimi gösterirler, kahkaha atmaktan çekinirler. Bu durum onların özgüvenlerini ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkileyecektir.

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, "nasıl olsa yerine yenileri gelecek" yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir.