+90 222 220 10 06

ORTODONTİ NEDİR?

Ortodonti temel olarak dişlerin hareketini sağlayıp dişlere ait düzensizliklerin yanı sıra yüz ve çene iskeletine ait uyumsuzlukların teşhis ve tedavilerini amaçlayan bir diş hekimliğinin uzmanlık gerektiren bölümüdür. Çiğneme sistemine ve yüze ait bütün düzensizlikler ve bunların tedavileri ortodonti kapsamına girmektedir. Ortodontist veya ortodonti uzmanı ideal bir yüz estetiği ve çiğneme sisteminin sağlığını planlarken, sanatıyla size doğal, ideal ve güzel bir gülüş yaratır.

Ortodonti uzmanı, 5 yıl diş hekimliği eğitimi aldıktan sonra bu alanda 4-5 yıl süre ile devam eden bir uzmanlık eğitimi alarak bu ünvanı almaktadır.

Ortodonti tedavisi ciddi bir planlanma gerektiren bilgi ve tecrübeye dayanan ve sadece ORTODONTİ UZMANI tarafından yapılması gereken bir tedavidir.

Yaş sınırı gözetilmeksizin ortodonti her bireye uygulanabilir, sanıldığının aksine sadece çocuklara ve gençlere uygulanmaz.



Ortodontik tedavi dişlerin üzerine uygun bir materyalle kuvvet uygulanması esasına göre yapılır. Bu tedavi için üretilmiş tel, yay veya özel lastiklerle uygulanan kuvvetin yönüne doğru dişler hareket eder. Bu hareket sırasında yeri değişen dişin önünde kemik yıkımı, hareketin aksi yönünde de yeni kemik bir dokusu oluşur. Sonuçta yeni yerlerine yerleşen dişler, tedavi sonunda yeni kemik yuvalarına oturmuş olurlar.

Bazı durumlarda dişleri uyumlu bir şekilde sıralamak tüm sorunları çözmeye yeterli gelmemektedir. Çene iskeletini ilgilendiren sorunlar diş hareketinin yanı sıra çenelerin uyumunu sağlayacak cerrahi düzeltimlere de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun yanı sıra dudak damak yarıkları gibi doğumsal bozukluklar, yüz ve çiğneme sistemini ilgilendiren birçok sendrom ortodonti kapsamında değerlendirilmelidir.