+90 222 220 10 06

DİŞ EKSİKLİKLERİ VE İMPLANT TEDAVİSİ

İmplantlar, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Diş çekim bölgelerinde yeterli yükseklik ve genişlikte kemik varsa çene kemiğine direkt olarak bağlanabilen biyo uyumluluğu son derece yüksek olan titanyumdan üretilirler. Bu malzemenin kemikle tam uyum sağlamasına osseointegrasyon denir. İmplant diş kökü görevini görür. Isırma kuvvetlerine normal sağlıklı bir diş gibi cevap verir.

İmplantlar hangi durumlarda kullanılabilir? 
İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa uygulanabilir.

Her hastaya implant uygulanabilir mi? 
İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplant üzerine ne tipte protezler yapılabilir?

Tek bir kayıp diş için: Yandaki sağlam destek dişlerin köprü restorasyonunda kesilmesi gerekir. Tek diş eksikliklerinde bunu engellemek için implant restorasyonlarından yararlanılır.



Parsiyel hareketli protez yerine: Birkaç diş eksikliğinde hareketli parsiyel protez kullanmak yerine implantlar köprü ayağı gibi kullanılabilir ve araları sabit protezlerle restore edilebilir.



Protezi sabitlemek için: Yerinden oynayan doku destekli hareketli protezlerde implantlar destek olarak kullanılabilir.   


Total diş eksikliklerinde: Bir çenedeki tüm dişler eksik olduğunda beş ya da altı implant yerleştirerek tüm çene sabit olarak restore edilebilir. 
Restorasyonu
3–6 aylık iyileşme döneminden sonra implantın üstü açılır ve post denilen parça yerleştirilir. 
Daha sonra üzerinin protezi yapılabilir.



İmplant tedavisine klinik ortamında, lokal anestezi yapılarak başlanmaktadır. Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan çene kemiğine öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılır. Daha sonra rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getirilir. Çene kemiğindeki deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik etki de azaltılmış olur. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir.

İmplant vidasının yerleştirilmesinden sonra bölgedeki osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant yapılan bölgenin iyileşmesini beklemek için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Açılan dişeti dikilerek kapatılır ve birkaç aylık bekleme sürecine geçilir.

Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilir. Geçici kuron,dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Dişeti şekillendikten sonra geçici kuron, kalıcı kuronla (porselen yada zirkonyum diş) değiştirilerek tedavi tamamlanır.
Tedavi tamamlandıktan sonraki süreçte doktorlarınızın önerileri ve ilaç kullanımıyla birlikte iyileşmeniz hızlanacaktır.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım? 
Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda acı duymazsınız. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vakalarda implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

  • Daha iyi estetik görünüm

  • Daha iyi çiğneyebilme - Her istediğini yiyebilme

  • Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat

  • Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme